Συχνές Ερωτήσεις

Μπορούν όλοι να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη;

Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για όλους! Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου κατά την είσοδό τους.

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας;

Καθημερινά 10:00 - 14:00. Εξαίρεση αποτελούν οι αρχειακές συλλογές και το φωτογραφικό αρχείο όπου η επίσκεψη γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική;

Ο δανεισμός δεν επιτρέπεται. Η χρήση του υλικού πραγματοποιείται μόνο στον χώρο του αναγνωστηρίου.

Μπορώ να βγάλω φωτοτυπίες;

Η βιβλιοθήκη διαθέτει ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα.
Το κοινό έχει δικαίωμα χρήσης λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Το αντίτιμο αναπαραγωγής ορίζεται στα 6 λεπτά ανά σελίδα.
Για την προστασία των συλλογών δεν επιτρέπεται η φωτοτύπηση υλικού που έχει εκδοθεί πριν το 1920 καθώς και τεκμηρίων που είτε προέρχονται από τις αρχειακές συλλογές είτε βρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση.

Μπορώ να φωτογραφήσω με δική μου φωτογραφική μηχανή;

 Επιτρέπεται η φωτογράφιση υλικού χωρίς τη χρήση φλας εφόσον εξυπηρετεί αποκλειστικά ερευνητικούς σκοπούς. (βλ. Άδεια δημοσίευσης-Αίτηση αναπαραγωγής υλικού)

Η πρόσβαση είναι ανοιχτή για όλες τις συλλογές;

Το κοινό έχει ανοιχτή πρόσβαση στο μεγαλύτερο τμήμα της συλλογής των βιβλίων και των περιοδικών. Περιορισμένη είναι η πρόσβαση για τα παλαιότερα περιοδικά, τις πολύτιμες εκδόσεις και το αρχειακό υλικό, η διακίνηση των οποίων ελέγχεται από τους βιβλιοθηκονόμους. Ειδικότερα για τη χρήση του αρχείου θα πρέπει να έχει προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση καθώς και συμπλήρωση αίτησης στην οποία αναφέρεται ο σκοπός της έρευνας. 

Μπορώ να δημοσιεύσω υλικό από τις αρχειακές συλλογές και το φωτογραφικό αρχείο;

 Η δημοσίευση επιτρέπεται κατόπιν αίτησης προς τη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης και διευθέτησης πληρωμής των πνευματικών δικαιωμάτων που αντιστοιχούν στην εκάστοτε περίπτωση, ανάλογα με το υλικό προς αναπαραγωγή και τον επικείμενο σκοπό χρήσης. Την αναπαραγωγή αναλαμβάνει ο φωτογράφος της /το τμήμα αναπαραγωγής υλικού της Ε.Π.Μ.Α.Σ. / η Ε.Π.Μ.Α.Σ.. Μετά το πέρας των διαδικαστικών το υλικό παραδίδεται στον χρήστη σε ψηφιακή μορφή. /Ο/Η αιτών –ούσα υπογράφει σχετική σύμβαση με το Μουσείο, η οποία προβλέπει όλη τη διαδικασία προετοιμασίας και παράδοσης του υλικού.

Η βιβλιοθήκη έχει internet για το κοινό και wifi;

Η βιβλιοθήκη δεν διαθέτει ασύρματο δίκτυο. Στο αναγνωστικό κοινό δίνεται δυνατότητα χρήσης υπολογιστή με πρόσβαση στο Internet και σύνδεση με έγχρωμο εκτυπωτή.
Το αντίτιμο αναπαραγωγής ορίζεται στα 6 λεπτά ανά σελίδα για ασπρόμαυρη εκτύπωση και στα 30 λεπτά ανά σελίδα για έγχρωμη εκτύπωση.